Onze katten worden tegenwoordig steeds ouder. Daarmee neemt ook de kans op ziektes toe. Vermageren is een probleem wat bij oudere katten veelvuldig voorkomt. Veel eigenaren denken dat dit komt door de leeftijd. Dit is echter onjuist! Als uw kat afvalt, dan is er iets aan de hand. Het is dan ook verstandig uw dier te laten nakijken bij een dierenarts.

Veel voorkomende oorzaken van vermagering zijn:

  • Schildklieraandoeningen
  • Nierfalen
  • Suikerziekte
  • Tumoren

Schildklieraandoeningen

Bij katten komt eigenlijk alleen een te hard werkende schildklier voor. We zien dit uitsluitend bij dieren van middelbare en oudere leeftijd.

Klik hier voor meer informatie over schildklierproblemen bij de kat.

Nierfalen

Nierfalen is een van de meest voorkomende problemen bij oudere katten. Doordat de nieren minder goed werken, hopen er afvalstoffen op in het bloed. Hierdoor zijn de dieren vaak misselijk en eten minder goed. Daarnaast braken de meeste dieren vaker, waardoor ze ook minder voedingsstoffen kunnen opnemen.

Kijk hier voor meer informatie over nierfalen bij de kat.

Suikerziekte

Suikerziekte of diabetes mellitus, komt regelmatig voor bij de kat. Meestal betreft het dieren met overgewicht, maar niet altijd. Bij suikerziekte is het bloedsuiker veel te hoog. Hierdoor komt er suiker in de urine terecht, wat wordt uitgeplast. Hiermee gaat een heleboel energie verloren, waardoor de dieren vermageren.

Kijk hier voor meer informatie over suikerziekte bij de kat.

Tumoren

Naar mate een dier ouder wordt, neemt de kans op tumoren, ofwel kanker, helaas toe. De meeste tumoren zien we bij oudere katten. Echter, jonge katten kunnen ook tumoren krijgen!

Tumoren kunnen op verschillende manieren vermagering veroorzaken, bijvoorbeeld:

  • Een tumor verbruikt soms veel energie, waardoor een dier afvalt.
  • Een tumor kan ervoor zorgen dat een dier zich niet lekker voelt en dus minder goed eet.
  • Een tumor kan braken/diarree veroorzaken, waarmee veel energie verloren kan gaan.
  • Tumoren kunnen zich overal in het lichaam bevinden. Soms zijn ze zichtbaar, maar vaak niet. Tumoren kunnen zich als knobbels voordoen, bijvoorbeeld in de buik- of borstholte. Ze kunnen zich ook verspreiden over bijvoorbeeld het buikvlies, de lever of de darmen. Dergelijke tumoren zijn minder gemakkelijk te diagnosticeren.

Er zijn zeer veel verschillende soorten tumoren, die zich allemaal anders gedragen. Omdat het ziekteverloop, de diagnostiek en eventuele behandeling per tumor zeer wisselend is, gaan we hier verder niet op in.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

rode kat

Vermageren bij de oudere kat