Huidproblemen bij de cavia komen regelmatig voor. In dit artikel bespreken wij de meest voorkomende huidproblemen bij de cavia: mijten, schimmel, kale plekken, tumoren en ontsteking van de zoolkussens. 

Mijten

Infecties met mijten worden regelmatig gezien bij de cavia. Ze kunnen een infectie oplopen door contact met een besmet dier, maar de mijt kan bijvoorbeeld ook via bodembedekking verspreid worden. Een mijt infectie veroorzaakt ernstige jeuk bij de cavia, met beschadiging en infectie van de huid tot gevolg. Bij ernstige gevallen kan de jeuk zelfs zo erg worden dat de dieren er epileptische aanvallen van krijgen. Vaak ontstaan er wit/gelige korsten op de huid als gevolg van het vele krabben. De infectie wordt meestal gezien aan de achterzijde van het lichaam maar kan zich uiteindelijk verspreiden over het hele lichaam. Om de diagnose te bevestigen kan het nodig zijn om een afkrabsel van de huid te maken. Een mijtinfectie is goed te behandelen.

Schimmel

Een schimmelinfectie (ook wel ‘ringworm’ genoemd) kan bij de cavia leiden tot kale schilferige plekjes die vaak erg jeuken. Meestal ontstaan de plekjes eerst bij de kop en oorschelpen maar kunnen zich daarna over het hele lichaam verspreiden. Sommige cavia’s kunnen echter besmet zijn maar (nog) geen klachten vertonen, deze dieren noemen wij ‘dragers’. De diagnose wordt gesteld door haren af te nemen en deze op te sturen voor een schimmelkweek. Let op: een schimmelinfectie bij de cavia is ook besmettelijk voor mensen. Is er een schimmelinfectie bij uw cavia vastgesteld en heeft u zelf huidklachten? Neem dan contact op met uw huisarts.

Kaalheid

Jeuk als gevolg van een mijt- of schimmelinfectie kan de oorzaak zijn voor het ontstaan van kale plekken. Er zijn echter ook andere redenen waardoor er kale plekken bij de cavia kunnen ontstaan. Zo kan er sprake zijn van overmatig ‘poetsgedrag’, hormonale oorzaken en vitamine tekorten. Wanneer uw cavia last heeft van kale plekken adviseren wij altijd om een afspraak te maken.

Tumoren

Er komen bij de cavia diverse type huidtumoren voor. De meest voorkomende variant is een goedaardige tumor van de basaalcellen van de huid. Ze worden vaak gezien in het gebied van de flanken. Als ze niet al te groot zijn kunnen ze chirurgisch verwijderd worden.

Ontsteking van de zoolkussens (pododermatitis)

Een ontsteking van de zoolkussens wordt vaak gezien bij cavia’s met overgewicht die op een natte of ruwe ondergrond zitten. Denk hierbij aan een bodem van gaas of alleen stro. Hierdoor ontstaan er kleine wondjes waardoor een infectie kan ontstaan. De infectie kan zich uitbreiden van de huid naar de spieren, pezen en soms zelfs de botten. Dieren zijn erg pijnlijk en willen liever niet lopen. Als de diagnose is gesteld kan een behandeling gestart worden met antibiotica en pijnstilling. Soms is het ook nodig om aangetast weefsel chirurgisch te verwijderen. Omdat in sommige gevallen de prognose niet goed is, is het dus zaak om deze problemen te voorkomen. Zorg dus dat uw cavia altijd in een schoon en droog hok zit met zachte bodembedekking en voorkom overgewicht!

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben over huidproblemen bij de cavia, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

cavia

 

Huidproblemen bij de cavia