Arthrose is een gewrichtsaandoening die in alle gewrichten kan voorkomen. Het ontstaat wanneer door een blessure, slijtage of andere oorzaak het gewrichtskraakbeen beschadigd raakt.

De symptomen

De verschijnselen van arthrose kunnen per dier verschillen. Het hangt immers ook af van het probleem dat de arthrose veroorzaakt heeft. Meestal zien eigenaren dat hun dier na rust stijf loopt maar na een tijdje lopen weer beter beweegt. Dit wordt ook wel startkreupelheid genoemd. Vaak valt het ook op dat de verschijnselen erger zijn als het dier de dag ervoor zich extra heeft ingespannen, bijvoorbeeld na een lange wandeling of intensief spelen.

De mate van de klachten kan ook verschillen, sommige dieren wisselen ‘goede periodes’ af met ‘slechte periodes’.

Diagnose arthrose

In sommige gevallen kan de diagnose worden gesteld door het vraaggesprek met de eigenaar en een kreupelheidsonderzoek. In andere gevallen is het ook nodig om röntgenfoto’s te maken.

  • Lichamelijk onderzoek

Bij het lichamelijk onderzoek kan soms gevoeld worden dat het gewricht dikker is. Soms kan de dierenarts ook voelen dat een gewricht niet soepel beweegt maar crepiteert (‘kraakt’) bij beweging. Daarnaast kan het voorkomen dat een gewricht minder beweeglijk is en pijnlijk is bij het bewegen ervan.

  • Röntgenfoto’s

Het is niet mogelijk om op röntgenfoto’s het versleten kraakbeen te zien. Wat we wel kunnen zien is het extra bot wat het lichaam aanmaakt als gevolg van de kraakbeenbeschadiging. Hoe ernstig de arthrose op een röntgenfoto is, geeft niet altijd aan hoeveel last een dier ervan heeft. Sommige dieren hebben op de röntgenfoto heel veel arthrose maar nauwelijks klachten, andere dieren hebben ondanks hun geringe arthrose veel pijn.

 Behandeling arthrose

Het is belangrijk om te realiseren dat we helaas niet in staat zijn om de arthrose te laten verdwijnen. Waar we ons op richten is het vertragen van het proces en het minimaliseren van de symptomen. De behandeling bestaat grofweg uit 5 onderdelen:

  1. Aangepaste beweging: Het is een misverstand dat dieren met arthrose niet mogen bewegen. Het is wel van belang om de beweging aan te passen. Het advies bij honden met arthrose is om ze zoveel mogelijk rechtlijnig (dus aan de lijn) te laten lopen. Balspelletjes zijn juist erg belastend voor de gewrichten en worden afgeraden. Zwemmen is daarentegen wel een goede optie omdat het weinig belastend is voor de gewrichten, maar zoek wel een plek uit waar ze makkelijk in en uit het water kunnen komen.Probeer overbelasting te voorkomen. Dus liever meerdere keren een korte wandeling dan één hele lange wandeling.
  2. Ontstekingsremmers/pijnstillers: Het geven van medicatie die zowel ontstekingsremmend als pijnstillend werkt heeft op twee manieren effect. Ten eerste zorgt de ontstekingsremmende medicatie dat de negatieve spiraal die arthrose veroorzaakt, onderbroken wordt. Hierdoor wordt de vorming van verdere arthrose geremd. Daarnaast zorgt de pijnstillende werking dat de kwaliteit van leven van uw dier verbetert en hij/zij makkelijker beweegt. Voor het beste effect van de medicatie is het verstandig om de medicatie dagelijks te geven. Eventueel kunt u na een aantal maanden in overleg met een dierenarts de dosering voorzichtig afbouwen. Voor behandeling op de lange termijn is ook medicatie beschikbaar die maar 1x in de maand gegeven hoeft te worden.
  3. Gewichtsbeperking: Overgewicht zorgt voor een grotere belasting van de gewrichten waardoor de arthrose verergert. Uit onderzoek is gebleken dat bij honden met arthrose, de honden met overgewicht gemiddeld 4 jaar eerder in worden geslapen dan honden met een normaal gewicht. Het is dus belangrijk om wanneer uw dier overgewicht heeft, hem/haar af te laten vallen door minder voer te geven en -indien mogelijk- meer te bewegen. Eventueel kan de voedingsconsulente van onze praktijk u helpen met het laten afvallen van uw dier.
  4. Voeding: Om de behandeling van de arthrose te ondersteunen zijn er voedingen op de markt die supplementen bevatten welke zorgen voor een betere samenstelling van het kraakbeen en de kraakbeenvloeistof.
  5. Training/fysiotherapie: Zoals hierboven al besproken is regelmatige beweging van het grootste belang en moet overbelasting voorkomen worden. Sommige dieren kunnen zeker baat hebben bij de adviezen en begeleiding door een dierfysiotherapeut. Wilt u naar een dierfysiotherapeut vraag ons dan naar de contactgegevens.

Conclusie

Arthrose is een veel voorkomende aandoening bij dieren en kan met bovenstaande maatregelen vaak goed behandeld worden. Toch kan ondanks alle inspanningen uiteindelijk een situatie ontstaan waarbij de kwaliteit van leven duidelijk verminderd is. Twijfelt u of u moet doorgaan met de behandeling of dat inslapen mogelijk een betere optie is? Bel dan op het telefonisch spreekuur (ma t/m zaterdag van 08.00 – 09.00) om met een van onze dierenartsen te overleggen of maak een afspraak op de praktijk.

Arthrose bij de hond