Tussen de levercellen in beginnen piepkleine galgangetjes. Deze komen samen om zo steeds grotere galgang kanalen te vormen. Deze kanalen eindigen in de galblaas. De galblaas is via een vrij groot kanaal verbonden met de dunne darm. Zie voor meer informatie en het goede begrip lever algemeen.
Als de galgang kanalen ontstoken raken, doen eigenlijk ook altijd cellen van de lever mee. Daarom zou je een cholangiohepatitis het best kunnen vertalen als galgang-lever ontsteking. Galgang-leverontsteking (G.L.O) is de meest voorkomende lever aandoening bij katten, maar komt ook bij de hond voor. Er is een aantal oorzaken voor het ontstaan ervan. De belangrijkste oorzaak is een infectie veroorzaakt door bacteriën die vanuit de darm het gangenstelsel binnendringen. Blijft de G.L.O onopgemerkt en daardoor lang bestaan, dan eindigt de aandoening in de complete beschadiging van de lever (levercirrose).
Symptomen van G.L.O.
Over het algemeen zijn de klachten vaag. De kat is sloom met soms wat koorts en maagdarm ontstekingen. Soms is geelzucht ook te merken en er kan zich vocht in de buik ophopen.
Diagnostiek
Bij een dier met een G.L.O zijn, zoals bij vele andere leveraandoeningen, de bilirubine en leverenzymen in het bloed vaak verhoogd. Over het algemeen is met behulp van een echo de diagnose goed te stellen. De verbrede galgangen zijn op een echo goed waar te nemen.
Behandeling
Indien de aandoening nog niet erg lang bestaat, en er dus nog niet al te veel veranderingen in de lever zijn opgetreden, is de aandoening met medicijnen te verhelpen. Ingewikkelder wordt het als er rheuma-achtige problemen mee gaan doen.
Vragen?
Mocht u nog vragen hebben over aandoeningen van de lever en de galgang(en), u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.