Giardia is een protozo, een parasiet die voorkomt in de dunne darm van vrijwel alle zoogdieren inclusief de mens. Ziekteverschijnselen worden vooral waargenomen bij jonge dieren ( <2 jaar), bij dieren met een verminderde weerstand en in kennels (veel dieren bij elkaar). Besmetting met Giardia vindt plaats via de faecale-orale route: een dier moet ontlasting of met ontlasting besmet water, voedsel of gras opeten, waarin cystes (de eitjes van Giardia) zitten. Deze cystes groeien in de darm uit, waarna ze delen en weer cystes vormen. De cystes worden met de ontlasting uitgescheiden en kunnen weer nieuwe dieren (of hetzelfde dier!) besmetten.
Verschijnselen Giardia
Dieren die besmet zijn met Giardia hebben vaak acute, chronische of wisselende diarree, die vaak erg stinkt. De dieren braken meestal niet, zijn niet ziek en eten goed. Bij ernstige infecties kan er lichte mate van vermagering gezien worden.
Diagnose Giardia
De parasiet wordt uitgescheiden via de ontlasting. We kunnen de aanwezigheid van Giardia testen door of verse ontlasting onder de microscoop te bekijken of een sneltest uit te voeren (betrouwbaarder). De test is het meest betrouwbaar bij een mengmonster ontlasting van drie opeenvolgende dagen. Omdat de parasiet niet elke dag wordt uitgescheiden, bestaat er een kleine kans dat de diagnose gemist wordt.
Giardia parasiet onder de microscoop
Therapie Giardia
De aandoening is goed te behandelen. Echter, omdat de aandoening erg besmettelijk is, bestaat de behandeling uit zowel medicatie als een aantal huishoudelijke maatregelen:
– alle honden en katten in het huishouden dienen te worden behandeld
– de dieren moeten tijdens de behandeling gewassen worden, om te voorkomen dat herbesmetting plaatsvindt.
Bij besmette dieren zitten er altijd cystes (eitjes) in de vacht, die door likken worden opgenomen. Goed afspoelen met water is voldoende.
Prognose Giardia
Bij juiste uitvoering van de behandeling is de prognose uitstekend.
Vragen over Giardia?
Mocht u nog vragen hebben over Giardia, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.