De cyclus
De meeste honden zijn 1 tot 2x per jaar loops. De totale cyclus van de hond duurt daarom 6-12 maanden. De eerste loopsheid wordt gezien tussen de 6-18 maanden leeftijd, waarbij de kleinere rassen eerder loops worden dan de grotere hondenrassen. De cyclus bestaat uit 4 verschillende stadia:
1. De pro-oestrus: in deze fase zien we duidelijk aan de hond dat er hormonale veranderingen plaatsvinden. De vulva zwelt op en er zal sprake zijn van bloederige vaginale uitvloeiing. Bij de ene hond is dit meer dan bij de andere hond, soms wordt nauwelijks bloed gezien! De teef is al aantrekkelijk voor reuen, maar zal nog geen dekking toelaten. De pro-oestrus duurt gemiddeld 9 dagen, met een spreiding van 0-27 dagen.
2. De oestrus is de fase die volgt op de pro-oestrus. In deze fase zal de teef de reu wel accepteren. De bloederige uitvloeiing neemt af en verdwijnt bij de meeste honden. Er kan wel wat gelige uitvloeiing gezien worden. De vulva is nog steeds gezwollen, maar wel al wat zachter dan tijdens de pro-oestrus. De oestrus duurt gemiddeld ook 9 dagen, variërend van 4-24 dagen. Tijdens de oestrus vindt de eisprong (ovulatie) plaats, maar dit moment is aan de hand van het gedrag en de uiterlijke kenmerken van de hond niet zichtbaar.
3. De di-oestrus begint zodra de teef de dekking niet meer accepteert. De zwelling van de vulva neemt langzaam af. De di-oestrus duurt zo’n 2 maanden, de duur van een normale zwangerschap.
4. De laatste fase van de cyclus is de anoestrus. In deze fase verkeren de voorplantingsorganen min of meer in een rustfase. De vulva is klein, de teef is niet aantrekkelijk voor reuen. De anoestrus duurt tot de start van de volgende loopsheid, de duur varieert per ras.
Wanneer dekken?
Indien u uw hond wilt laten dekken, zal dit tijdens de oestrus moeten gebeuren. U kunt dit zonder verdere onderzoeken doen, de meeste fokkers laten de hond dan op dag 11 en 14 dekken, uit onderzoek is gebleken dat u dan de meeste kans op succes heeft. Echter, hoe vaker de teef gedekt wordt, des te meer kans op drachtigheid u heeft.
Omdat de spreiding echter vrij groot is, is de kans op het leeg blijven van de teef reëel. Om meer zekerheid te krijgen, zeker als u een reu gebruikt die niet dichtbij woont, kunnen we een bloedonderzoek uitvoeren om het moment van de eisprong nauwkeuriger te bepalen. Hierbij wordt het hormoon progesteron bepaald.
Het vaststellen van de dracht
De concentratie van hormonen is bij de drachtige en niet drachtige teef vrijwel gelijk. Aan het gedrag van de hond kunt u een eventuele dracht dus nauwelijks opmerken. Wij adviseren om bij mogelijk drachtige teven een echo te laten maken vanaf 28 dagen. Vanaf dat moment zijn de vruchten voldoende groot en kunnen ze niet gemist worden. Met de echo kunnen we dan ook goed zien of alle pups leven. Het aantal pups kan met de echo niet betrouwbaar worden vastgesteld.
Een pupje in de vruchtvliezen, het kopje ligt rechts.
Het tellen van de pups
Er is maar een methode om het aantal pups te tellen en dat is met behulp van een röntgenfoto. Het maken van één foto tijdens de dracht is niet schadelijk voor de pups. Het maken van de foto kan vanaf 49 dagen, daarvoor zijn de skeletjes nog onvoldoende verbeend en dus niet zichtbaar op de foto. Het kan erg handig zijn om te weten hoeveel pups uw hond verwacht. Tijdens de bevalling weet u dan wanneer uw hond klaar is met bevallen en wanneer niet, waardoor u tijdig kan ingrijpen.
Voor meer informatie over de dracht en bevalling, zie het betreffende artikel.
Vragen?
Mocht u nog vragen hebben, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.