Neem als u de pup gaat ophalen bij de fokker een halsbandje, riempje, een handdoek en eventueel wat tissues of keukenrol mee, in het geval van een ongelukje onderweg naar huis.

Bij het ophalen van de pup zal u van de fokker als het goed is een aantal dingen ontvangen. Zo hoort u een vaccinatiebewijs, chipgegevens en indien van toepassing stamboomgegevens te ontvangen van de fokker. Tegenwoordig wordt er ook in veel gevallen gebruik gemaakt van een koopovereenkomst. De fokker zal u vragen deze te ondertekenen, lees de koopovereenkomst uiteraard eerst goed door.

Vraag of u een doekje of een knuffel uit het nest mag meenemen zodat de pup voor de reis en de eerste dagen in de nieuwe omgeving nog iets vertrouwds heeft. Vraag tevens of u van de fokker wat pupvoeding mag meenemen zodat u thuis rustig kan overschakelen naar de nieuwe voeding of eventueel dezelfde voeding kan voortzetten. Plotselinge voerveranderingen kunnen vooral bij pup’s diarree veroorzaken.

Er zijn middelen verkrijgbaar die rustgevende feromonen verspreiden (Adaptil®), deze kunnen uw pup ondersteunen bij het rustig wennen aan de nieuwe omgeving. Verstandig is om deze producten gelijk bij vertrek vanaf de fokker gaan te gebruiken. Informeer voor deze producten bij uw dierenarts of assistente.

De reis naar huis.

Zorg ervoor dat u regelmatig onderweg stopt zodat de pup indien nodig buiten zijn behoefte kan doen. Wagenziekte kan voorkomen, voer de pup daarom vlak voor de reis en onderweg niet.

Probeer de pup voorzichtig gerust te stellen zodat de autorit niet als stressvol wordt ervaren, autorijden moet immers leuk zijn.

Bij thuiskomst

Uw pup zal waarschijnlijk moe zijn van de reis en alle nieuwe indrukken. Leg uw pup na kennismaking met de rest van het gezin daarom in zijn nieuwe mand/bench en blijf bij hem in de buurt zitten om hem gerust te stellen. Het zal mogelijk even duren voordat de pup zich aan de vermoeidheid zal overgegeven.

Laat uw pup rustig wennen aan de nieuwe omgeving, hij of zij zal zelf op onderzoek gaan. Sluit uw pup nooit gelijk alleen op in de bench, het is verstandiger om dit langzaam op te bouwen.

Geef de pup geregeld de mogelijkheid om buiten zijn behoefte te doen. Doe dit in ieder geval na het voeren, spelen en slapen. Houdt hierbij rekening dat het verstandig is om dit gelijk goed aan te leren. Als u de pup nu constant in de tuin zet om zijn of haar behoefte te doen, zal de hond dit op latere leeftijd ook blijven doen omdat dit zo is aangeleerd. Als u de pup leert om zijn of haar behoefte op een krant in huis te doen zult u op een later moment nogmaals zindelijkheidstraining moeten doen om de pup te leren buiten de behoefte te doen.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

Foto juniorconsult

 

Uw pup ophalen bij de fokker