Als u uw huisdier mee wilt nemen naar het buitenland, dan zijn er een aantal zaken waarop u moet letten. Niet alleen heeft elk land zijn eigen invoereisen, soms is er ook preventieve medicatie nodig om uw dier te beschermen tegen exotische infecties.

 Invoereisen

De voorwaarden om uw huisdier een land in te mogen nemen verschillen per land. Op de site van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren ( www.licg.nl) staat een overzicht van de invoereisen per land.

Voor vervoer binnen de EU landen gelden de volgende algemene regels:

• De dieren moeten in het bezit zijn van een Europees paspoort.

• De dieren moeten ingeënt zijn tegen hondsdolheid (Rabiës).

• De dieren moeten een identificatiechip of een goed leesbare tatoeage hebben.

Sommige landen eisen niet alleen dat uw dier ingeënt is tegen rabiës, maar ook dat er een bloedonderzoek gedaan wordt. Bij uw dier wordt dan bloed geprikt zodat een titerbepaling op Rabiës antilichamen gedaan kan worden. Uw dierenarts kan u hier meer over vertellen.

Naast deze algemene regels zijn er soms ook nog specifieke regels per land. Deze kunt u terugvinden op de site van het LICG ( www.licg.nl) of neem contact met ons op (Wanneer u met meer dan vijf dieren reist, valt uw reis voor de wet- en regelgeving onder de categorie “commercieel verkeer”. In dat geval kunnen er andere regels gelden!).

 

Bescherming tegen exotische aandoeningen

In het buitenland komen soms andere ziekteverwekkers voor dan in Nederland. Dit kan komen door het verschil in klimaat of omdat sommige ziektes in Nederland uitgeroeid zijn.

In onderstaande tekst hebben we de meest voorkomende aandoeningen in Europa voor u op een rijtje gezet:

Hondsdolheid (Rabiës)

Rabiës is de Latijnse benaming voor hondsdolheid. In Nederland wordt rabiës zeer zelden gezien maar in een aantal Europese landen is het een groot probleem. Rabiës wordt overgebracht door de beet van een besmet dier. Dit kan een ‘wild’ dier zijn zoals een vleermuis of een vos, maar ook door een besmette hond of kat.

Het rabiësvirus tast de hersenen aan en leidt tot veranderd (vaak agressief) gedrag. Hondsdolheid is niet te genezen en wanneer een dier besmet raakt zal deze ook geëuthanaseerd moeten worden. Omdat dieren de infectie ook op mensen kunnen overdragen is vaccinatie van groot belang en daardoor ook verplicht!

Vossenlintworm (Echinococcus multilocularis)

In veel van de omringende landen (maar ook in enkele gebieden in Nederland) is de Vossenlintworm gesignaleerd. Omdat een besmetting met deze worm ook risico kan hebben voor de gezondheid van mensen (o.a. ernstige leverproblemen) adviseren wij na verblijf in het buitenland uw dier te behandelen met een middel tegen deze worm. Let op! Niet elk ontwormingsmiddel werkt tegen de Vossenlintworm, vraag ons om een passend advies.

Hartworm (Dirofilaria immitis)

Deze aandoening kan voorkomen bij dieren die in het Middellandse Zeegebied op vakantie zijn geweest. Besmetting vindt plaats doordat het dier wordt gestoken door een mug die besmet is met de larven van de hartworm. In het dier ontwikkelen deze larven zich tot volwassen wormen. Deze wormen geven grote schade aan de grote bloedvaten en longen en kunnen zich uiteindelijk ophopen in het hart. Hierdoor kan een levensbedreigende situatie ontstaan.

Het probleem is echter dat hartworm in eerste instantie weinig verschijnselen geeft en de verschijnselen soms heel lang na het verblijf in het buitenland kunnen optreden. Daarnaast zijn de verschijnselen erg algemeen en is de diagnose moeilijk te stellen.

Het is dus zeer aan te raden om u hond of kat preventief te behandelen. Vraag ons gerust om advies en welk middel het meest geschikt is!

Leishmania (Leishmania infantum)

Deze aandoening wordt overgedragen door zandvliegjes en komt vooral voor in mediterrane gebieden (zoals Portugal, Spanje, Zuid-Frankrijk en Italië) en Latijns Amerika. De zandvliegjes zijn actief van begin mei tot eind september.

Wanneer uw hond gebeten wordt door een besmette zandvlieg laat deze parasieten in de huid achter die daar beschadigingen veroorzaken. Daarnaast verspreidden de parasieten zich naar de diverse organen in de hond.

De symptomen van Leishmania kunnen 3 tot wel 18 maanden na besmetting pas tot uiting komen. De symptomen zijn over het algemeen niet heel erg specifiek maar een aantal symptomen zijn:

• Haaruitval, vooral rondom ogen en snuit

• Gewichtsverlies ondanks goede eetlust

• Ontstekingen van de huid (met name bij snuit en oren)

• Lange brokkelige nagels

Voor het stellen van een diagnose zijn bloed- en/of weefselmonsters nodig. De behandeling kan soms lastig en levenslang zijn. Dus ook hier geldt: goede preventie is essentieel!

De Seresto® halsband of de Vectra 3D pipetten beschermen uw hond tegen vlooien en teken, maar werken ook afwerend tegen de beten van zandvliegjes.

Teken

Teken zijn niet alleen vervelend voor uw hond, ze kunnen ook nog diverse ziektes overbrengen. In Nederland zien we voornamelijk teken die besmet zijn met de ziekte van Lyme ( lees hier meer over de vaccinatie tegen de ziekte van Lyme) en in een enkel geval met Babesia canis. Echter, in het buitenland komen ook teken voor die met andere aandoeningen (zoals Erlichiosis) besmet zijn. Al deze aandoeningen kunnen, indien ze niet tijdig ontdekt en behandeld worden, een dodelijke afloop hebben.

Als u op vakantie gaat in een gebied waar veel teken zijn dient u uw hond iedere dag te controleren op teken of de hond preventief beschermen met een Seresto® halsband of Vectra 3D pipetten®. Met deze middelen kan uw hond af en toe nog door een teek gebeten worden maar de teek wordt gedood voordat deze de tijd heeft gehad om de ziekte over te dragen.

Kortom: Voorkomen is beter dan genezen! Zorg dat uw dier goed beschermd op vakantie gaat!

kaartje leishmania hartwomReist u met uw huisdier ten zuiden van de zwarte lijn? Dan is er een verhoogd risico op hartworm en/of Leishmania.

 

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

 

 

Met uw huisdier naar het buitenland – Algemeen