Uw dier krijgt een aangepast dieet in verband met een verdenking van een voedselallergie of om voedselallergie uit te sluiten. Met behulp van een eliminatiedieet kunnen we vaststellen of een dier voedselallergie heeft. Als het zeker is dat een dier voedselallergie heeft, moet hij de rest van zijn leven een passend onderhoudsvoer krijgen.
Waardoor ontstaat voedselallergie?
Voedselallergie is een overmatige reactie van het immuunsysteem op bepaalde bestanddelen in het voer. De stoffen die deze overgevoeligheidsreactie kunnen opwekken heten allergenen.
Allergenen zijn meestal algemene basisbestanddelen van diervoeders. Uit onderzoeken is gebleken dat honden het meest gevoelig zijn voor rundvlees, zuivelproducten, soja, kippenvlees, maïs en eieren. Deze allergenen blijven na het invriezen, verwerken en koken nog steeds immunologisch actief. Voor gevoelige dieren zijn maar weinig allergenen nodig om een reactie op te wekken. De allergenen worden door de darmwand opgenomen en komen dan in contact met het immuunsysteem. Bij dieren die overgevoelig zijn voor deze allergenen komen daardoor bepaalde stoffen vrij die huidklachten (jeuk en ontsteking) of maag/darmklachten (braken, diarree, winderigheid) veroorzaken.
Hoe werkt het eliminatiedieet?
Met behulp van een eliminatiedieet kunnen we vaststellen of uw dier voedselallergie heeft. Het dieet dient 8-10 weken gegeven te worden voordat er een betrouwbare conclusie getrokken kan worden. Een eliminatiedieet is de enige manier om voedselallergie bij dieren vast te stellen: bloedonderzoek is hiervoor bij dieren namelijk niet betrouwbaar!
Het dieet zorgt er voor dat het immuunsysteem tijdelijk ontlast wordt door dat het dieet geen allergenen bevat.
Als het dier goed heeft gereageerd op het dieet, dient om voedselallergie te bevestigen weer gestart te worden met het oude dieet. Wanneer het dier weer last krijgt van de originele klachten is de voedselallergie bevestigd.
Er zijn in principe drie dieetmogelijkheden:
- Een zelfbereid dieet
- Hydrolysaatvoeder: Royal Canin Anallergenic
- Dieetvoeder op basis van een unieke eiwitbron: Sanimed Clinical Choice Pure Duck, Trovet Unique Protein
Instructies voor het betrouwbaar uitvoeren van een eliminatiedieet:
Een goede werking van een eliminatiedieet valt of staat met het feit dat het dier NIETS anders binnenkrijgt dan dit voer. Een theelepel ‘gewoon’ voer of een snoepje kan er al voor zorgen dat het dier toch andere voedingsstoffen binnenkrijgt en het effect van het eliminatie dieet teniet gedaan wordt.
Dus voor een goed effect van dit dieet is het volgende belangrijk:
- Uw dier mag alléén dit dieetvoer eten, dus ook geen snacks en andere beloningen.
- Let er dus op dat, als het een kat betreft, de kat niet buiten komt en daar andere dingen kan eten, of van de voeding van andere katten mee-eet.
- Het is voor een hond zeer belangrijk om buiten geen andere dingen van straat te eten. Het advies is om hem gedurende de tijd van het dieet aan de lijn te houden of los met een muilkorf om te laten lopen.
- Gebruik bij meerdere dieren altijd dezelfde etensbak voor het eliminatie dieet.
- Geef een hoeveelheid eten op basis van een streefgewicht.
- Het dier mag dus niet eten wat hij/zij wil.
- Kattengras en kattenmelk bevatten veel andere voedingsstoffen en mogen dus ook niet gegeven worden.
- Als u een voerton gebruikt dan moet deze goed met water schoongemaakt worden als er ander voer in gezeten heeft.
- Overleg met uw dierenarts voordat u medicatie, ontwormingstabletten of andere anti-parasitaire tabletten gebruikt. De smaakstoffen kunnen het dieet verstoren.
Vragen?
Bij vragen kunt u van maandag t/m zaterdag (uitgezonderd feestdagen) tussen 8 en 9 ’s ochtends contact met ons opnemen tijdens het telefonisch spreekuur.