In dit artikel wordt de werking en anatomie van het hart toegelicht. Alle organen in het lichaam worden door een continue stroom van bloed voorzien van onder andere zuurstof en voedingsstoffen. Daarnaast zorgt de bloedsomloop ervoor dat afvalstoffen (waaronder CO2) uit de organen worden verwijderd. De drijvende kracht achter de bloedsomloop is het hart. Deze krachtige pomp bestaat uit 4 kamers, welke van elkaar gescheiden zijn door spierweefsel en kleppen. Op deze manier kan het bloed maar één kant op stromen.
Al het gebruikte bloed uit het lichaam wordt verzameld in de rechter boezem. Een deel loopt rechtstreeks door naar de rechterkamer, de rest wordt daar actief ingepompt. Vanuit de rechterkamer wordt het bloed de longen doorgepompt, waar het CO2 wordt uitgescheiden en het bloed van nieuwe zuurstof wordt voorzien.
Het zuurstofrijke bloed uit de longen verzamelt zich in de linkerboezem, waarna het naar de linkerkamer wordt gepompt. De linkerkamer pompt het bloed de aorta (lichaamsslagader) in, welke vertakt naar alle organen.
Het normale hart
Het is heel belangrijk dat het samenknijpen van de verschillende kamers van het hart gecoördineerd verloopt. Dit wordt geregeld door elektrische stroompjes die, via zenuwen en de hartspiercellen zelf, door het hart lopen. Afwijkingen in het ontstaan of in het verloop van deze stroompjes geeft verstoringen van het hartritme en mogelijk klachten.
De belangrijkste taak van het hart en de bloedvaten is het op peil houden van de bloeddruk. Zonder (juiste) bloeddruk kunnen organen niet goed van bloed worden voorzien en is leven niet mogelijk. Het lichaam zal er dus onder alle omstandigheden alles aan doen om de bloeddruk op peil te houden. De regulatie van de bloeddruk is een heel complex geheel en er wordt daarom niet verder op ingegaan.
Vragen?
Mocht u nog vragen hebben over de werking van het hart, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.