Het moment van afscheid nemen

Op het moment dat uw huisdier bij u in huis komt wonen, hoopt u natuurlijk op een lang, gezond en gelukkig leven. Helaas is het onvermijdelijk dat er op een bepaald moment een einde aan het leven van uw huisdier komt. Dit kan plotseling optreden, door bijvoorbeeld een ongeval, of na een periode van ziekte.

Veel eigenaren zouden het liefst willen dat hun dier thuis op zijn/haar eigen vertrouwde plek overlijdt, bijvoorbeeld in zijn/haar slaap. Dit gebeurt helaas niet vaak. Meestal is er al eerder een moment waarop het beter voor het dier is om de knoop door te hakken en afscheid te nemen.

In dat geval moet u, in overleg met uw dierenarts, besluiten het dier in te laten slapen (ook wel euthanaseren genoemd). Het moment waarop uw dier ingeslapen wordt, is natuurlijk altijd een heel moeilijk moment.  Het is voor uw dier het prettigst als u hierbij aanwezig bent, hoe moeilijk dat ook is.  De meeste huisdiereigenaren zijn vaak achteraf blij dat ze tot het einde bij hun dier geweest zijn. Bovendien geeft het duidelijkheid en zijn er minder vragen achteraf. De dierenarts weet dat het afscheid nemen van uw dier moeilijk is en zal u hierin zo goed mogelijk begeleiden.

Voor het inslapen van uw huisdier kunt u een afspraak op de kliniek maken. Wij plannen de afspraak zodanig in dat u in alle rust afscheid kunt nemen van uw huisdier. Daarnaast bieden wij, in overleg, ook de mogelijkheid om uw dier thuis in zijn eigen omgeving in te laten slapen.

Na het overlijden

Als uw dier bij de dierenarts is overleden, kunt u hem/haar daar achterlaten. U kunt uw huisdier ook mee naar huis nemen, zodat u wat extra tijd heeft om afscheid te nemen en te wennen aan het idee dat hij/zij is overleden.

Na het overlijden van uw huisdier is er een aantal mogelijkheden:

  • Cremeren:

U kunt uw dier laten cremeren, hierbij is er ook weer een aantal mogelijkheden:

  • Individuele crematie: Hierbij kunt u de as van uw huisdier terug krijgen in een as/urn.
  • Groepscrematie:  Hierbij wordt uw huisdier met een aantal andere huisdieren tegelijk gecremeerd, dit houdt in dat u de as niet terug kunt ontvangen.
  • Begraven:

U kunt uw huisdier begraven in de tuin.  Dit mag officieel niet.
Daarnaast zijn er ook speciale dierenbegraafplaatsen.

Meer informatie vindt u bijvoorbeeld bij:

Dierenuitvaartcentrum Groenendijk
Groenestein 12d
2394 AV Hazerswoude-Rijndijk
071-3419606
www.dierenuitvaartcentrum-groenendijk.nl
info@dierenuitvaartcentrum-groenendijk.nl

 

  • Gemeentelijke destructie:

Hier wordt uw dier ook verbrand, alleen met veel meer dieren tegelijk en niet tot as.

Wij hopen dat naar aanleiding van dit artikel een aantal zaken omtrent het afscheid nemen en inslapen van uw huisdier wat duidelijker is geworden. Indien er nog vragen zijn, kunt u vanzelfsprekend altijd contact met ons opnemen.

Afscheid nemen