In tegenstelling tot de sterilisatie van de teef, zijn er geen medische voordelen aan de castratie van de gezonde reu verbonden. De meest voorkomende reden waarom eigenaren hun reu laten castreren is om het typische “reuen gedrag” te verminderen. Er zijn meerdere manieren om een reu te castreren: middels een operatie maar ook chemisch door het gebruik van medicatie of een implantaat. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen.
Operatie
De meest gebruikte vorm van castratie is een operatie. Bij deze operatie wordt de reu onder algehele narcose gebracht waarna beide testikels verwijderd worden via slechts 1 sneetje in de huid. Omdat reuen vaak de neiging hebben om na de operatie aan de hechtingen te zitten geven we na de operatie een kap of een pakje (medical pet shirt) mee.
Voordelen
- Het typische ‘ reuen-gedrag’ zal afnemen. Uit onderzoek is gebleken dat de castratie een positief effect heeft op:
- weglopen, rijden en agressie tegen andere reuen. Het heeft geen effect op territoriale agressie.
Nadelen:
- De ingreep in onomkeerbaar, de ingreep kan niet meer ongedaan gemaakt worden.
- Op latere leeftijd is er mogelijk een iets vergrote kans op prostaatkanker, dit wordt echter zeer zelden gezien.
Chemische castratie/’proef-castratie’
In sommige gevallen kan het lastig zijn om te bepalen of bepaalde gedragsproblemen zullen verbeteren na een castratie of dat (aanvullend) gedragstherapie nodig is. In dit soort gevallen kan een ‘probeer castratie’ uitgevoerd worden. Dit is een tijdelijke castratie waarbij de hormoonproductie en de vruchtbaarheid maar tijdelijk onderdrukt worden. De volgende mogelijkheden bestaan hiervoor:
Suprelorin® implantaat
Bij deze methode wordt onder de huid een klein implantaat ingebracht. Deze is qua formaat te vergelijken met de identificatiechip die veel dieren hebben. Er is dus geen narcose of roesje nodig om het implantaat te plaatsen, het kan gewoon tijdens een consult. Door afgifte van bepaalde lichaamseigen stoffen zal de productie van de testosteron na een korte ‘piek’ helemaal afnemen. Er bestaan implantaten die een half jaar werken en een implantaten die een jaar werken. Uit onderzoek is gebleken dat deze methode een betrouwbare manier is om te bepalen of een operatieve castratie invloed op het gedrag van de hond zal hebben.
Voordelen
- Eenmalige toediening geeft een half jaar of een jaar effect (afhankelijk van het implantaat).
- Het is mogelijk om een nieuw implantaat te plaatsen wanneer de oude is uitgewerkt
- Geen narcose of roesje nodig
- Bewezen betrouwbare manier om te checken of een operatieve castratie een gunstige invloed op het gedrag van de hond zal hebben.
- Omkeerbaar, als het implantaat is uitgewerkt keert de vruchtbaarheid en de hormoonproductie weer terug
Nadelen
- Op langere termijn (bij het plaatsen van meerdere implantaten) kostbaarder dan operatieve castratie
- Duurt 2 tot 5 weken voordat het effect duidelijk naar voren komt. In deze korte periode kan het ongewenste gedrag kort even toenemen, voordat een afname gezien wordt.
Castratie en gedrag
Wanneer u uw reu wilt laten castreren omdat hij bepaald hinderlijk gedrag vertoont is het van belang om te bedenken dat het gedrag door veel verschillende factoren beïnvloed wordt. Niet alleen hormonen, maar bijvoorbeeld ook opvoeding en ervaringen uit het verleden kunnen van invloed zijn. Bij sommige dieren zal alleen een castratie dan ook niet voldoende effect geven en kan het nodig zijn om (aanvullende) gedragstherapie in te zetten.
Vragen?
Mocht u nog vragen hebben, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.