Een voorste kruisbandlaesie (kapotte voorste kruisband) wordt bij mensen ook wel een voetbalknie genoemd. Bij voetballers wordt dit probleem vaak gezien. Hoewel honden (meestal) niet voetballen, komt deze aandoening ook bij honden regelmatig voor. Het wordt vaker gezien bij de grotere hondenrassen op latere leeftijd. Daarbij zijn de Boxer en de Rottweiler rassen die extra gevoelig zijn voor het optreden van een kruisbandlaesie.
Anatomie van de knie
De knie is het gewricht tussen het boven- en onderbeen. Doordat banden de knie stabiliseren, kan een gezonde knie kan alleen in voorachterwaardse richting bewegen. De collateraalbanden lopen aan de binnen-, en buitenzijde van de knie en voorkomen dat het onderbeen naar opzij kan bewegen. De voorste kruisband voorkomt dat het onderbeen naar voren kan schuiven en de achterste kruisband voorkomt dat het onderbeen naar achteren kan schuiven. Binnen in de knie liggen twee kraakbeenschijfjes, de menisci, welke een schokdempende werking hebben. De menisci zitten met kleine bandjes vast aan het scheen-, en kuitbeen.
De anatomie van de knie.
Hoe ontstaat een voorste kruisbandlaesie?
Een kruisbandlaesie ontstaat over het algemeen plotseling. De meeste eigenaren zien de hond een draai maken of zich verstappen, waarna de hond ineens op drie poten loopt. Hierbij geven dieren soms een harde schreeuw van de pijn. Met een paar dagen tot enkele weken rust verbeteren sommige dieren wel, maar de hond zal de poot blijven ontzien. Zeker in rust zullen de meeste dieren alleen de teentjes op de grond plaatsen.
In een aantal gevallen zal ook de (meestal binnenste) meniscus beschadigen, dit gebeurt soms meteen, maar kan ook weken later pas optreden.
Een hond met een voorste kruisbandlaesie heeft een instabiele knie. Tijdens het belasten zal het onderbeen naar voren schuiven, waardoor het dier de poot niet kan belasten en kreupel wordt.
Bij gezonde jonge honden zal een kruisband niet snel scheuren, tenzij de krachten op de knie extreem hoog zijn. Bij ouderen honden en bij bepaalde rassen neemt de kwaliteit van de kruisband echter langzaam af. Hierdoor zal er steeds minder kracht nodig zijn om de kruisband te doen scheuren. We zien het probleem dan ook vaker bij oudere dieren. Bovendien hebben dieren die een kruisbandlaesie aan één poot hebben een grotere kans om dit ook aan de andere poot te krijgen.
Diagnostiek
Bij iedere kreupele hond zullen we altijd eerst een kreupelheidsonderzoek uitvoeren. U zult een stukje moeten lopen met de hond, waarna de kreupele poot uitgebreid wordt onderzocht. Hierbij worden de gewrichten, pezen, banden en spieren nagevoeld en wordt de beweeglijkheid van de gewrichten getest. Ter vergelijking wordt de andere poot meestal ook onderzocht. In veel gevallen zullen we de diagnose op deze manier kunnen stellen. Bij grote en sterk bespierde honden is het onderzoek van de knie soms lastig. Bij twijfel wordt de hond onder een lichte sedatie nogmaals onderzocht.
De tweede stap van het onderzoek is he maken van röntgenfoto’s van de knie. Op de foto kunnen we de kruisband niet zien. Wel kunnen we zien dat het scheenbeen naar voren verplaatst is ten opzichte van het bovenbeen. Dit ondersteunt de eerder gestelde diagnose. Zwelling van de knie is op de foto ook goed zichtbaar. De belangrijkste reden voor het maken van een foto is om in te schatten hoeveel arthrose of slijtage er in het gewricht is. Dit is belangrijk om de prognose van eventuele operatie in de kunnen schatten. Daarnaast kunnen we andere aandoeningen, zoals bottumoren in de knie uitsluiten.
Behandeling
Er zijn twee behandelingen mogelijk, een operatieve en een niet operatieve. Bij hondjes tot 10kg zal ruim 50% zonder operatie voldoende herstellen om te kunnen functioneren. De behandeling bestaat dan uit rust en onstekingsremmers/pijnstillers. Hierbij geldt dat hoe lichter de hond is, hoe beter de prognose. Indien de hond met deze therapie niet binnen enkele weken opknapt, kan er altijd nog een operatie plaatsvinden.
In de overige gevallen is een operatie noodzakelijk. Deze operatie voeren wij niet zelf uit, wij zullen u hiervoor doorsturen naar een dierenarts-specialist. Er zijn meerdere technieken om een voorste kruisbandlaesie operatief te behandelen. Welke methode voor uw hond het beste is, wordt in overleg met de specialist besloten.
Revalidatie
De revalidatie na de operatie is heel erg belangrijk. De hond zal net na de operatie rust moeten houden, waarna de beweging langzaam en gecontroleerd moet worden opgebouwd. Dit gebeurt in overleg met de specialist en deze zal u hierin goed begeleiden.
Vragen?
Mocht u nog vragen hebben over huidproblemen bij huisdieren, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.