Het is bij ons op de praktijk mogelijk om uw hond laparoscopisch te steriliseren! Laparoscopisch sterilisatie betekent het steriliseren van de teef door middel van een kijkoperatie. Hieronder leggen we uit hoe dit in zijn werk gaat en wat de voordelen en nadelen zijn voor uw hond. Sterilisatie is het steriel=onvruchtbaar maken van een mens of dier waarbij de voortplantingsorganen niet verwijderd worden. Op deze manier blijven de eierstokken in het lichaam en blijven deze hormonen produceren. Deze techniek wordt bij dieren vrijwel nooit toegepast. Castratie betekent letterlijk het verwijderen van de voortplantingsorganen. In de volksmond wordt dit woord vrijwel alleen gebruikt bij de reu. Dit is echter niet juist! Ook bij de teef worden, in tegenstelling tot bij de mens, de eierstokken en/of de baarmoeder volledig verwijderd. Bij de teef moeten we dus ook over castratie spreken.

Wat is laparoscopie?

Laparo=buik, scopie=kijken. Laparoscopie betekent dus letterlijk het kijken in de buik. Deze term wordt gebruikt voor alle types operatie, waarbij er met behulp van een camera geopereerd wordt. Het wordt ook wel een kijkoperatie genoemd. Er worden 3 kleine gaatjes van zo’n 0,5 cm in de buikwand gemaakt, waardoor de camera en de instrumenten de buik in worden gebracht. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld de eierstokken verwijderd worden (wat bij een castratie gebeurt).

Wat zijn de voordelen van laparoscopisch opereren boven de ‘standaardoperatie’?

  • Kleiner wondoppervlak
  • Minder postoperatieve pijn
  • Nauwelijks nazorg
  • Sneller herstel
  • Minder risico op nabloeden
  • Vanwege het goede overzicht tijdens de operatie minder risico op restovaria (het achterlaten van een stukje eierstok)

Wat zijn de nadelen van een laparoscopische sterilisatie?

  • Duurder, want er wordt gebruik gemaakt van dure apparatuur en wegwerpmateriaal.
  • Bij hele kleine hondjes is het totale wondoppervlak van een laparoscopische operatie niet kleiner dan bij een reguliere castratie. Het grootste voordeel valt hiermee weg.

Procedure laparoscopische sterilisatie:

  1. Uw hond wordt in een aparte ruimte onder narcose gebracht en geschoren. Daarna wordt ze naar de operatieruimte gebracht en wordt alle bewakingsapparatuur aangesloten en wordt de huid gewassen en ontsmet.
  2. Daarna wordt een dikke naald in de buik geplaatst, waarna er gas in de buik wordt geblazen, hierdoor ontstaat er ruimte in de buik, om alle organen te kunnen bekijken en veilig te kunnen werken. Zodra de buik is opgeblazen worden er 3 werkkanalen gemaakt, waardoor de apparatuur in de buik kan worden gebracht. Een kanaal is voor de camera, de andere voor de instrumenten en om de eierstokken uit de buik te kunnen halen.
  3. Vervolgens wordt de eierstok opgezocht en vastgepakt. Met een brander worden de bloedvaatjes dichtgebrand en het weefsel wordt doorgeknipt.
  4. Als de eierstok los is, wordt gecontroleerd of er geen sprake is van bloedingen. Daarna halen we de eierstok uit de buik en controleren of deze geheel is verwijderd. Daarna is de andere kant aan de beurt.
  5. Als beide eierstokken verwijderd zijn wordt de apparatuur uit de buik gehaald en worden de wondjes in 3 lagen gesloten (buikwand, onderhuids bindweefsel en de huid). De huid wordt intradermaal gehecht, wat betekent dat het hechtdraad in de huid loopt. De hechtingen lossen dus vanzelf op en hoeven niet te worden verwijderd. Meestal zijn de wondjes nauwelijks zichtbaar.

De laparoscopische operaties worden uitgevoerd door dierenarts Colette van Kan en Saartje Lashley.

Wat kost het?

Onze tarieven staan hier.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben met betrekking tot de laparoscopische sterilisatie, dan beantwoorden wij die vanzelfsprekend graag. Wij hebben dagelijks telefonisch spreekuur (behalve op zondag en feestdagen) van 8.00 tot 9.00 uur, u kunt dan kosteloos met een van onze dierenartsen overleggen.