Onderstaande tekst bevat informatie over de nazorg van het konijn na de castratie. Lees de instructies goed door, mochten er onduidelijkheden zijn, neem dan contact met ons op.
Na de operatie
Door de gebruikte narcosemiddelen kan uw konijn na de operatie nog wat instabieler lopen en rustiger zijn dan normaal. Een groot risico van een operatie bij het konijn is dat de darmen niet goed op gang komen. In principe gaan konijnen dus niet naar huis voordat ze in ieder geval goed keutels geproduceerd hebben. Let zelf ook goed op of het konijn goed keutelt en goed eet.
Eten en drinken
Zoals hierboven al aangegeven, is het van belang dat de functie van de darmen na de operatie goed op gang komt bij konijnen. Omdat de vezels in hooi de functie van de darmen ondersteunen, is het belangrijk dat u het konijn hooi te eten geeft.
In sommige gevallen krijgt u ook een zakje Critical Care voeding mee. Dit is speciaal voer voor konijnen en knaagdieren om ze mee bij te voeren als ze (nog) niet goed eten.
Gebruik van Critical Care:
- Doe een kleine hoeveelheid van het poeder in een bakje
- Meng hier voorzichtig kleine hoeveelheden water bij, totdat het ongeveer de dikte heeft van vla.
- Zuig de voeding op met de bijbehorende spuit. Als dit niet goed gaat dan is de voeding nog te dik en moet u iets meer water toevoegen.
- Geef VOORZICHTIG kleine beetjes voeding in de bek van uw konijn in. Dit kunt u het beste doen in de ruimte tussen de voortanden en de kiezen. Let op dat het konijn zich niet verslikt!
De hoeveelheid die u moet geven is afhankelijk van het formaat van het konijn en hoeveel ze al zelf eet. Liever meerdere keren kleine beetjes dan eenmalig een grote hoeveelheid.
Het wondgebied
Over het algemeen zitten konijnen niet veel aan de wond. Wanneer uw konijn wel veel in het wondgebied zit te likken of te bijten , neem dan contact met ons op . U kunt dan bij ons een beschermend pakje (Medical Petshirt) ophalen. Heeft u meerdere konijnen in huis, dan kan het ook nodig zijn om uw konijn een Medical Petshirt aan te doen om te voorkomen dat andere konijnen aan het wondgebied gaan zitten.
Twijfelt u of de wond nog goed gesloten is? Maak dan altijd een afspraak voor een tussentijdse wondcontrole.
Bodembedekking
Om te voorkomen dat de bodembedekking (het hooi/stro/zaagsel etc.) het wondgebied irriteert, adviseren wij om het konijn de eerste paar dagen op een handdoek te zetten. Daarna mag het konijn weer op zijn normale ondergrond.
Hechtingen
Om de testikels te verwijderen hebben we aan beide kanten een kleine huidsnede gemaakt. De hechting die hierop zit, is van oplosbaar hechtmateriaal. U hoeft dus niet terug te komen om de hechtingen te laten verwijderen.
Vragen?
Als u nog vragen heeft over de nazorg of medicatie na de operatie kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.