Vuurwerk angst bij de hond of wanneer uw hond bang is voor is een onaangename situatie voor mens en dier. In deze tekst vindt u enkele tips over de aanpak van angst voor harde geluiden bij de hond. Omdat de meeste dieren problemen hebben rondom Oud en Nieuw zijn de tips met name hier op gericht, maar u kunt de training ook gebruiken als uw hond erg angstig is bij onweer.
Hieronder is een verdeling gemaakt in aanpak op de lange termijn (wanneer u ruim van te voren kunt beginnen) en de aanpak op korte termijn. Het heeft altijd de voorkeur om lang van te voren te beginnen.
Lange termijn aanpak – trainen
Als u van te voren voldoende tijd hebt kunt u trainen met een cd. Er zijn zowel cd’s met vuurwerk geluiden als onweersgeluiden op de markt. Een voorbeeld hiervan is de cd “Help! Ik ben bang voor onbekende geluiden” van uitgeverij Libre (www.libre.nl) maar ook Tinley heeft een dergelijke cd (hier te vinden).
U begint met het geluid op een heel laag niveau, het instapniveau. Wanneer uw hond hierop NIET reageert met angstgedrag mag u dat belonen spelen, voer of aandacht. De volgende keer kunt u het geluid weer een beetje harder zetten (het volume met kleine stapjes opvoeren). Reageert uw hond weer niet angstig dan mag u weer belonen met spelen, voer of aandacht.
Reageert uw hond WEL angstig, negeer het gedrag dan en begin de volgende training weer met een lager volume en voer het volume in nog kleinere stapjes op.
Op deze manier kunt gedurende meerdere weken regelmatig trainen tot uw huisdier de harde geluiden aankan zonder er van te schrikken. Probeer niet te snel te gaan en herhaal de training regelmatig, ook buiten het ‘vuurwerk-seizoen’! Daarnaast kunt u met uw hond extra aandachtstraining en appèltrainingen volgen om ervoor zorgen dat de hond meer vertrouwen krijgt in de baas en de leefomgeving.
In sommige gevallen werkt een cd onvoldoende, u kunt dan ook trainen met een klappertjespistool uit de speelgoedwinkel of contact opnemen met een gedragspecialist.
Bij dieren met matige angst kan Clomicalm helpen ter ondersteuning. Dit heeft alleen zin wanneer voldoende vroeg gestart wordt met het geven van de tabletten omdat het meerdere weken duurt voordat u effect van deze medicatie kan verwachten.
Korte termijn aanpak – medicatie
Bent u niet meer op tijd om te starten met trainen? Dan kan het soms nodig zijn om gebruik te maken van medicatie zodat de hond minder angstig is. Ook bij honden die ondanks de training nog vrij angstig zijn kan deze medicatie helpen.
Sinds enkele jaren gebruiken wij op de praktijk het middel alprazolam. Dit is een beter en veiliger alternatief voor het veel gebruikte acepromazine.
Daarnaast zijn er nog diverse andere preparaten op de markt verkrijgbaar die claimen te helpen bij vuurwerkangst. Hiervan is echter nooit in onafhankelijk onderzoek bewezen dat het afdoende werkt.
Wat te doen bij knallen?
Wanneer uw hond tijdens de wandeling schrikt van een luide knal, ga dan niet direct rechtsomkeert naar huis. Dit geeft het signaal naar de hond af dat er inderdaad sprake is van gevaar. Beter is het om wat afstand te nemen van de geluidsbron. Vervolgens knielt u naast de hond neer en spreekt de hond met een rustige lage stem geruststellend toe.
Extra tips voor tijdens de jaarwisseling
Periode voor de jaarwisseling
Laat honden met vuurwerkangst vanaf november enkel aangelijnd uit. Zo voorkomt u dat uw hond schrikt en wegloopt.
Zorg dat uw hond gechipt is (en controleer de gegevens op www.chipnummer.nl). Een penning met uw telefoonnummer is ook aan te raden.
Tijdens de jaarwisseling
Laat uw hond overdag extra lang uit (op een rustige locatie waar nog geen vuurwerk wordt afgestoken) zodat de hond lekker moe is.
Geef het huisdier veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint: bijvoorbeeld met een kauwstaaf of voerspelletjes (bijvoorbeeld een gevulde Kong®)
Zet eventueel de radio of tv aan ter afleiding. Let er wel op dat het geen programma is met harde geluiden/knallen.
Laat uw hond zelf een rustig plekje zoeken.
Zorg dat uw hond in een afgesloten ruimte zit zodat hij/zij niet naar buiten kan ontsnappen.
Sluit de gordijnen zodat uw hond het vuurwerk niet kan zien.
Probeer zelf zoveel mogelijk rustig te blijven.
Wanneer uw hond zich goed gedraagt en dus geen angstgedrag vertoond, mag u uw hond belonen met voer, spelletjes of aandacht.
Wanneer uw hond wél angstgedrag vertoont: hurk naast de hond en spreek de hond met een lage geruststellende stem toe.
(Met dank aan de Gedragskliniek van de Universiteitskliniek Gezelschapsdieren te Utrecht en Adviesbureau Hond&Kind)
Vragen?
Mocht u nog vragen hebben, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.